Slovenský hokej čaká na "nešťastie" hráčov NHL, no posilňuje aj mládež

05.09.2008 Celý región

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovenský hokej má pred sebou sezónu veľkých plánov.
A to nielen na úrovni A-tímu, ale aj ďalších reprezentácií na čele s juniorkou do 20 rokov. Práve v tejto oblasti sa chce viac ako doteraz zaangažovať aj strategický partner Slovenského zväzu ľadového hokeja.

S cieľom podporiť začínajúce hokejové talenty sa spoločnosť Orange Slovensko stáva od septembra 2008 generálnym partnerom slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov. V rámci rozšírenia spolupráce sa rozhodla vstúpiť aj do Slovnaft Extraligy, kde bude odteraz pôsobiť ako telekomunikačný partner. V extralige po vzájomnej dohode ponesie hokejový klub reprezentácie SR20 HK Orange 20 a zainteresované strany v piatok už aj predviedli nové dresy tímu. "Reprezentačné mužstvo mladých hokejistov využije podporu vo svoj prospech určite naplno a s ešte silnejšou motiváciou zabojuje o úspechy v Slovnaft Extralige i na majstrovstvách sveta vo svojej kategórii, " konštatoval Jozef Frühauf, generálny manažér HK Orange 20.

V rámci pôsobenia spoločnosti je jedným z partnerov zväzu aj útočník Pavol Demitra. Hráč, ktorý v lete Minnesotu v NHL vymenil za Vancouver, natočil vlani veľmi populárne reklamné zábery spolu s bratmi Hossovcami a Mariánom Gáboríkom. "Spoty sa natáčajú rok pre majstrovstvami a mnohí ľudia si mysleli, že sme to prišli pred majstrovstvami nahrať a potom sme odišli späť do zámoria, " smeje sa dnes s odstupom času Demitra. Lenže práve absencia hviezd NHL v tíme SR na májových MS v Kanade sa všeobecne považuje za hlavný dôvod pádu národného tímu na dno A-kategórie, preto hokejista spätne zdôrazňuje: "Viacerí z nás nie sme najmladší a po sezóne treba riešiť priority. Ja som nechcel ísť do rizika zranenia, ktoré by ma pripravilo o možnosť rokovať o novej zmluve. Navyše som mal určité zdravotné problémy, proste som si to v tej situácii nemohol dovoliť. " Demitra tvrdí, že tento rok bol výnimočne negatívny, ale do budúcnosti to s účasťou slovenských hráčov z NHL na MS vidí perspektívnejšie.

Nový šéftréner A-tímu sa k týmto aktivitám hlási nielen ako priekopník prvých, bronzových úspechov juniorky na MS spred rovnej dekády. Ján Filc je iniciátorom a jedným z hlavných realizátorov projektu SR20 v najvyššej klubovej súťaži. Práve v tejto sfére bude čerpať množstvo postrehov pre ďalší vývoj hlavného národného tímu smerom k plánovanému domácemu šampionátu 2011, hoci zmluvne sa predbežne zaviazal len do olympijského cyklu 2010. "Som jeden z tých postihnutých učiteľským povolaním, že vnímam všetko okolo reprezentácie v súvislosti s mládežníckym dianím, ktoré je mi bytostne blízke. Je nevyhnutné, aby mali mladí podmienky na rozvoj na tú úroveň dosiahnutú generáciou, ktorú reprezentuje napríklad Paľo Demitra. Určitý hokejový potenciál máme a radi by sme ho pretavili v úspechy, ale to záleží od viacerých faktorov. Napríklad ako sa dokážu pripraviť naši súperi. Sme si vedomí toho, že smerom k vrcholu tejto sezóny, ale aj tých ďalších závisí veľa aj od nášho šťastia v súvislosti s vývojom Stanleyho pohára a zároveň takpovediac od nešťastia našich hráčov v NHL. Jednou z priorít je hlbší vstup do mladšej garnitúry, " konštatoval tréner, ktorý mal na mysli aj svoj projekt 26-ročných a mladších adeptov na reprezentáciu, s ktorými sa stretol v krátkom kempe na konci júla.

Filc sa vracia do dôverne známej sféry svojho športového pôsobenia. V jeho úspešných rokoch sa mu s reprezentáciou nepodarilo vari jediné - zdolať v dôležitom súťažnom zápase českých rivalov. Mužstvo s nimi prehralo vo finále MS 2000 i vo štvrťfinále v nasledujúcom roku. A práve Česi budú 4. novembra prvým súperom Slovenska na štarte sezónnej prípravy. Po dohode oboch zväzov sa však zápas napokon neodohrá doma, ale v pražskej Sazka Aréne ako súčasť osláv storočnice českého hokeja, v ktorej mal veľké slovo aj hokej česko-slovenský. Recipročne Česi pustili organizáciu aprílovej prípravy, takže namiesto odvety bude dvojduel na Slovensku.

V novembri nasleduje tradičný Nemecký pohár v Hannoveri (Nemecko, Švajčiarsko, Kanada) a v decembri (19. -20. ) podobne ako vlani domáci dvojzápas so Švajčiarmi. Tradičný prípravný i súťažný súper so Slovákmi zohrá dvojzápasovú odvetu vo februári, ale nie v rámci Škoda Cupu. V tomto mesiaci slovenský národný tím nastúpi ešte proti Bielorusom. Najpodstatnejšie je aprílové prípravné obdobie a v ňom "poučenie z krízového vývoja". Ten pred tohtoročnými MS v Kanade vyústil v jediné dva skalické zápasy proti Lotyšom a Slovincom, pričom plánovaná generálka proti Čechom za veľkou mlákou padla ešte v januári. Manažment SZĽH priznal chybu, pretože dva zápasy, navyše za známych okolností oslabeného tímu, boli príliš málo. Rok 2009 pred šampionátom vo Švajčiarsku bude znamenať reštauráciu 5-7-duelového apríla. Nebude chýbať spomínaný a s výnimkou uplynulej sezóny tradičný dvojzápas s Čechmi (3. -4. apríla), nasledujú dva domáce s Nórskom (9. -10. ), takisto už v minulosti realizovaný dvojzápas v Lotyšsku (16. -17. ) a podobne klasická generálka na MS 22. apríla vo Švédsku.
 

Vyberte región